Curiosity killed the cat

Een vrijdagavond, etentje in een restaurant met het gezin, samen met een vriend en zijn kinderen het weekend inluiden, stoom afblazen. Lekker eten met een dito glas wijn en een goed gesprek. Hoe heerlijk is dat!?

Vriendlief zit in een moeilijke echtscheidingssituatie, zijn ex-in-spe heeft alle touwtjes in handen genomen en dat is super pijnlijk voor hem, de rollen zijn nu omgekeerd. En ja, goede wijn verzacht de pijn én laat opgetrokken muurtjes afbrokkelen.
Na een aantal opmerkingen onder de gordel van vriendlief richting zijn toekomstige ex besluit ik dat het genoeg is; dit kan niet in het bijzin van zijn kinderen! Ik focus me op hem, het waarom van zijn opmerkingen, het waarom van zijn pijn. Met duidelijke, persoonlijke vragen wil ik erachter komen wat hem precies dwars zit. Hij breekt en begint te huilen. Stilte aan tafel, zo kent niemand hem. Gelukkig vinden de kinderen elkaar alweer snel in het gesprek waardoor ik de diepte in kan met mijn conversatie. Na aanvankelijke animositeit vinden we elkaar en wordt het een dierbare dialoog voor beiden.
Bij thuiskomst geven mijn kinderen mij feedback: hoezo was ik zo direct geweest, hoezo was ik zo de diepte ingegaan, hoezo was ik niet gestopt toen vriendlief emotioneel werd? Ze waren enorm onder de indruk geweest van zijn onverwachte emoties die mij er vervolgens niet van hadden weerhouden om nog dieper te graven. Toen ging ik nog in de verdediging, inmiddels weet ik dat deze manier van handelen bij mij hoort en niet alleen in mijn rol als coach. Dit ben ik.
Er schuilt natuurlijk een gevaar in mijn nieuwsgierigheid, in dat doorvragen. Want je moet dan wel bereid zijn om te dealen met het antwoord, ongeacht de respons die je krijgt. Je kunt dus enorm verrast worden. En dan wordt het een uitdaging zo’n gesprek tot een bevredigend einde voor allen te brengen.
Door schade en schande wijs geworden is mijn nieuwsgierigheid naar en interesse in de ander onverminderd groot. En natuurlijk hoeven we niet altijd zware gesprekken te voeren, integendeel, en is humor bovendien ook een groot goed! De conversaties leveren altijd wel stof tot nadenken op, inspiratie, informatie ook en verbinding, bondjes zelfs en zo. Heerlijk die wederkerigheid!
Want het is gewoon waar: ‘Curiosity killed the cat but satisfaction brought it back.’

Volg ons en like ons
Geplaatst in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Je kunt niet reageren.