2011, een nieuw jaar dat voor velen gepaard gaat met goede voornemens. Zullen ze dit jaar wel lukken? Stiekem moet ik lachen ….
Tijdschriften staan er vol van, er wordt zelfs psychologische ondersteuning via Internet geboden, alles kan eraan worden gedaan om mensen te helpen bij het laten welslagen van hun goede voornemens. Heel mooi toch? Waarom ik dan stiekem lach …? Ik ben namelijk tot de conclusie gekomen dat het bij mij in de praktijk dagelijks nieuwjaar is, bij mij kunnen de kinderen ten alle tijden hun voornemens laten slagen. Dit succes ligt immers al opgesloten in oplossingsgericht coachen.
Coachen op een oplossingsgerichte wijze houdt in dat de focus ligt op de toekomst. Ik help kinderen (en hun ouders) denken in oplossingen in plaats van in problemen en zie daarbij de mogelijkheden van het kind. Aanknopingspunt hierbij is dat het probleem er nooit altijd is, wanneer niet? We gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag, de zogenaamde uitzondering in het gedrag (komen er wellicht zo zelfs achter dat ‘het probleem ‘ de uitzondering vormt). Dit antwoord brengt ons vervolgens bij de oplossing, die al in het kind besloten blijkt te liggen. Als coach kan ik het kind ondersteunen i.p.v. het te controleren, immers door de sterke punten in het kind naar boven te halen is controle helemaal niet nodig. Ouders, huisgenoten of wellicht een leerkracht kunnen het kind ook nog ondersteunen in het proces.
De focus van oplossingsgericht coachen ligt niet op het probleem maar juist op het realiseren van succeservaringen waarin het kind zelf een hele actieve rol speelt. Succes lijkt verzekerd. Een heel leerzaam 2011 toegewenst!