Curiosity killed the cat

Een vrijdagavond, etentje in een restaurant met het gezin, samen met een vriend en zijn kinderen het weekend inluiden, stoom afblazen. Lekker eten met een dito glas wijn en een goed gesprek. Hoe heerlijk is dat!?

Vriendlief zit in een moeilijke echtscheidingssituatie, zijn ex-in-spe heeft alle touwtjes in handen genomen en dat is super pijnlijk voor hem, de rollen zijn nu omgekeerd. En ja, goede wijn verzacht de pijn én laat opgetrokken muurtjes afbrokkelen.
Na een aantal opmerkingen onder de gordel van vriendlief richting zijn toekomstige ex besluit ik dat het genoeg is; dit kan niet in het bijzin van zijn kinderen! Ik focus me op hem, het waarom van zijn opmerkingen, het waarom van zijn pijn. Met duidelijke, persoonlijke vragen wil ik erachter komen wat hem precies dwars zit. Hij breekt en begint te huilen. Stilte aan tafel, zo kent niemand hem. Gelukkig vinden de kinderen elkaar alweer snel in het gesprek waardoor ik de diepte in kan met mijn conversatie. Na aanvankelijke animositeit vinden we elkaar en wordt het een dierbare dialoog voor beiden.
Bij thuiskomst geven mijn kinderen mij feedback: hoezo was ik zo direct geweest, hoezo was ik zo de diepte ingegaan, hoezo was ik niet gestopt toen vriendlief emotioneel werd? Ze waren enorm onder de indruk geweest van zijn onverwachte emoties die mij er vervolgens niet van hadden weerhouden om nog dieper te graven. Toen ging ik nog in de verdediging, inmiddels weet ik dat deze manier van handelen bij mij hoort en niet alleen in mijn rol als coach. Dit ben ik.
Er schuilt natuurlijk een gevaar in mijn nieuwsgierigheid, in dat doorvragen. Want je moet dan wel bereid zijn om te dealen met het antwoord, ongeacht de respons die je krijgt. Je kunt dus enorm verrast worden. En dan wordt het een uitdaging zo’n gesprek tot een bevredigend einde voor allen te brengen.
Door schade en schande wijs geworden is mijn nieuwsgierigheid naar en interesse in de ander onverminderd groot. En natuurlijk hoeven we niet altijd zware gesprekken te voeren, integendeel, en is humor bovendien ook een groot goed! De conversaties leveren altijd wel stof tot nadenken op, inspiratie, informatie ook en verbinding, bondjes zelfs en zo. Heerlijk die wederkerigheid!
Want het is gewoon waar: ‘Curiosity killed the cat but satisfaction brought it back.’

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Curiosity killed the cat

If you obey all the rules you miss all the fun

De Top 2000 is inmiddels een typisch Nederlands fenomeen dat jong en oud verbindt waarin we elkaar vinden in de muziek. Met songs die al bestonden voordat de jeugd überhaupt was geboren of die ouders leren kennen via hun kids. Lees meer

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor If you obey all the rules you miss all the fun

Kinderen als spiegel

Onlangs voerde ik een telefoongesprek met een ouder over een probleem dat haar kind had op school met de leerkracht … totdat we gaandeweg het gesprek erachter kwamen dat het juist de leerkracht was die problemen had met het kind, deze laatste deed niets anders dan het gedrag van de leerkracht spiegelen …
Lees meer

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Kinderen als spiegel

Je ‘point of view’

Hoe vaak gebeurt het niet, dagelijks waarschijnlijk, dat we het gedrag van een ander onmiddellijk interpreteren vanuit ons eigen gezichtspunt, ons eigen gevoel, zonder te checken of dit wel klopt? Hierbij lopen we het gevaar de ander tekort te doen, zoals uit onderstaand filmpje blijkt. En uiteindelijk onszelf ook ….

Dit is Sil from Dik en Stijlloos on Vimeo.

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Je ‘point of view’

Kinderen krijgen te vaak ten onrechte een psychiatrisch label

De laatste jaren is het aantal kinderen met een ‘psychiatrische stoornis’ enorm toegenomen. De diagnose is voornamelijk gesteld op basis van gedragingen afgevinkt op een zgn. checklist, wetenschappelijk bewijs voor de diagnose ontbreekt veelal. Kinderen krijgen vervolgens medicijnen toegediend waarvan de werking in twijfel kan worden getrokken. M.i. is de betere oplossing in te spelen op het kind en zijn/haar gedragingen en je te focussen op gewenst gedrag. Ieder kind heeft immers zijn eigen kwaliteiten!

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Kinderen krijgen te vaak ten onrechte een psychiatrisch label

Nieuw: training ‘Zorg zelf voor jouw succes!’

Uniek in Weert en omstreken!
Een training voor hoogbegaafde kinderen van 7-12 jaar gericht op de bevordering van zelfacceptatie. Lees meer

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Nieuw: training ‘Zorg zelf voor jouw succes!’

Omgaan met een ‘puberende brein’ ….

Het gedrag van pubers roept vaak vraagtekens op bij opvoeders; ze zijn zo anders dan in hun kindertijd, vaak gesloten naar hun ouders, ze doen vaak domme dingen en nemen grote risico’s. Waarom in Godsnaam?! En leren ze het nu nooit?! Pubers kunnen ouders tot wanhoop brengen en huiselijke relaties kunnen aardig verstoord raken. Het aantal slapeloze nachten van ouders is vaak niet te tellen. ‘Waarom?!’ lijkt de grote vraag te zijn. Als ouder begrijp je je puber simpelweg niet, laat staan dat je vrijwillig kiest voor ‘schuurpapier’ situaties. Het boek ‘Het Puberende Brein’ van Eveline Crone beschrijft heel duidelijk de ontwikkeling van de hersenen in de periode van de adolescentie en het effect ervan op het gedrag van de adolescent. Lees meer

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Omgaan met een ‘puberende brein’ ….

Hoogbegaafdheid en onderpresteren

Hoogbegaafde kinderen die niet of onjuist in hun ontwikkeling gestimuleerd worden gaan soms onderpresteren en dat kan verschillende oorzaken hebben. Het is een hele kunst te ontdekken waaraan het ligt.

Eén van de oorzaken van onderpresteren is dat hoogbegaafde leerlingen nooit echt geleerd hebben om te leren. Moeten andere kinderen de rijtjes in hun hoofden stampen, de hoogbegaafde leerling bekijkt slechts een keer een pagina en de topografie zit in zijn/haar hoofd. Op de basisschool heeft dit altijd nog tot goede cijfers geleid, eenmaal in het voortgezet onderwijs blijkt deze vorm van ‘leren’ niet meer voldoende te zijn. Sterker nog, het hoogbegaafde kind heeft nooit geleerd om te leren. De leraar en de ouders zullen het kind aansporen beter zijn/haar best te doen maar dit heeft een averechts effect. Het kind kan faalangst krijgen of depressief raken en kan uiteindelijk afhaken.

Hoogbegaafde Bryan vertelt in deze video hoe hij uiteindelijk op de middelbare school alleen nog maar onvoldoendes haalde, bleef zitten en uiteindelijk vervroegd de school heeft verlaten.

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Hoogbegaafdheid en onderpresteren

Door werk te maken van talenten komen we verder

Hebt u dat ook? Dat ene liedje op de radio dat zo ‘heerlijk’ in uw hoofd blijft hangen of de slogan van die ene reclame ‘Leuker kunnen we …’?!? De commercial die de laatste tijd mijn aandacht telkens trekt gaat over de zgn. Talentenvertaler : ‘We hebben allemaal talenten. Dingen die we kunnen door een opleiding, hobby of ervaring. Die je goed kunt gebruiken in je werk. Als je niet precies weet wat voor werk je zoekt, kan de Talentenvertaler je helpen. Voer in wat je kan en laat je talenten vertalen in allerlei suggesties voor beroepen die daarbij passen.’ Een bekend ‘recept’ blijkt … Lees meer

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Door werk te maken van talenten komen we verder

Animal School

Geplaatst in Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Animal School